A Loan Modification is a permanent change in one or more of the terms of a mortgagor's loan, allows the loan to be reinstated, and results in a payment the mortgagor can afford.

Question 1: In utilizing the Loan Modification option to bring an asset current, can the mortgagee include all fees and corporate advances?
Answer: Mortgagee Letter 2008-21 states in part: Legal fees and related foreclosure costs for work actually completed and applicable to the current default episode may be capitalized into the modified principal balance.

Question 2: May a mortgagee perform an interior inspection of the property if they have concerns about property condition?
Answer: Yes, the mortgagee may conduct any review it deems necessary to verify that the property has no physical conditions which adversely impact the mortgagor's continued ability to support the modified mortgage payment.

Question 3: Can a mortgagee include late charges in the Loan Modification?
Answer: Mortgagee Letter 2008-21 states that accrued late charges should be waived by the mortgagee at the time of the Loan Modification.

Question 4: When utilizing a Loan Modification option, can a mortgagee capitalize an escrow advance for Homeowner's Association fees?
Answer: HUD Handbook 4330.1 REV-5, Paragraph 2-1, Section B, Escrow Obligations states: Mortgagees must also escrow funds for those items which, if not paid, would create liens on the property positioned ahead of the FHA-insured mortgage.

Question 5: Is there a new basis interest rate which mortgagees may assess when completing a Loan Modification?
Answer: Yes, Mortgagee Letter 2008-21 states that the new basis interest rate is 200 points above the monthly average yield on U.S. Treasury Securities, adjusted to a constant maturity of 10 years.

Question 6
: Will HUD subordinate a Partial Claim, should a mortgagor subsequently default and qualify for a Loan Modification?
Answer: If a mortgagor subsequently defaults and qualifies for a Loan Modification, HUD will subordinate the Partial Claim.

Question 7: Are mortgagees required to perform an escrow analysis when completing a Loan Modification?
Answer: Yes, mortgagees are to perform a retroactive escrow analysis at the time the Loan Modification to ensure that the delinquent payments being capitalized reflect the actual escrow requirements required for those months capitalized.

Question 8: Is the mortgagor eligible for the upfront premium refund at payoff of a modified loan?
Answer: It depends upon when the closing date occurred. For assets closed:
After July 1, 1991 but before January 1, 2001, the 7-year unearned premium refund schedule shown in Mortgagee Letter 1994-1 remains in effect,
On or after January 1, 2001 that are subsequently refinanced, the 5-year refund schedule shown in the attachment of Mortgagee Letter 2000-46 applies, or
On or after December 8, 2004, refunds of upfront MIP are eliminated except, when the mortgagor refinances to another FHA insured mortgage. The refund schedule attached to Mortgagee Letter 2005-03 has been modified to a 3-year period.

Question 9: Can a mortgagee qualify an asset for the Loan Modification option when the mortgagor is unemployed, the spouse is employed, but the spouse name is not on the mortgage?
Answer: Based upon this scenario, the mortgagee should conduct a financial review of the household income and expenses to determine if surplus income is sufficient to meet the new modified mortgage payment, but insufficient to pay back the arrearage. Once this process has been completed the mortgagee should then consult with their legal counsel to determine if the asset is eligible for a Loan Modification since the spouse is not on the original mortgage.

 


Private Money Loans, Private Money Lenders, Private Lending, Private Loans, Private Money Lending, Borrowing Private Money, Hard Money Loans, Commercial - Private - Hard Money Lenders, Hard Money Lending, Borrowing Hard Money, Arizona, California, Colorado, Florida, Hawaii, Idaho, Nevada, Oregon, Washington, hard money, hard money loans, hard money loan, Commercial - Private - Hard Money Lenders, hard money lender, San Diego, CA, California, private money, private money loans, bridge loans, note buyers, mortgage buyers, deed of trust buyers, mortgage company, home loans, commercial loans, land loans, bridge loans, cash out refi, fast funding, direct lender, Commercial - Private - Hard Money Lenders, Oregon, Washington, Idaho, private money, hard money loans, Hard Money Loan, hard money, hard, money, loan, California hard money lender, hard money lender in California, hard money loans, Hard Money Brokers, Best California Mortgage Rate, California Mortgage Refinance, Best Fixed Rate Mortgage, CA Home Loan, home loan, mortgage, home purchase, refinance, debt consolidation, mortgage calculator, low interest rate, low mortgage rate, home finance, secure online mortgage application, home equity loan, bad credit, pre-qualify, equity line of credit, bridge loan, construction loan, rehab loan, California mortgage, equity loan, equity lender, Commercial - Private - Hard Money Lenders, equity home loan, home loan, real estate loans, mortgage rate, mortgage calculator, home mortgage, second mortgage, mortgage company, 2nd mortgage, bad credit mortgage, reverse mortgage, mortgage interest, bad credit mortgage lender, conventional mortgage, first mortgage, mortgage note buyer, best mortgage rate, national city mortgage, bad credit loan, lowest mortgage rate, commercial mortgage, mortgage interest, American home mortgage, mortgage application, hard money lender, Commercial - Private - Hard Money Lenders, construction loan, bridge loan, lower your monthly payments, get refinanced now, get a fixed rate, consolidate your debt, lower your bills,

California hard money lender and Nevada hard money lender, hard money lender in California, hard money loan California, hard money lender in California, hard money loans, LA hard money loan, California hard monies, Commercial - Private - Hard Money Lenders in California, hard money seconds, funding, capital finance, capital finance,  commercial finance, asset based finance, California construction loan California bridge loan, hard money loans, Commercial - Private - Hard Money Lenders, real estate hard money loans, real estate hard money loans, risky loans, high risk loans, high risk lender, high risk loans, California hard money lender, hard money lender in California, hard money loan California, hard money loan Nevada, Nevada hard money lender, California Commercial - Private - Hard Money Lenders, Commercial - Private - Hard Money Lenders in California, hard money loans California, hard money loans Nevada, Nevada Commercial - Private - Hard Money Lenders, Florida hard money lender, Florida hard loan money, California hard money, hard money lender in California, LA hard money loan, hard money lender in Florida, Florida Commercial - Private - Hard Money Lenders, Florida hard loan monies, California hard monies, Commercial - Private - Hard Money Lenders in California, LA hard money loans, Commercial - Private - Hard Money Lenders in Florida,

hard-money, hard money, hard money seconds, funding, capital finance, capital finance, corporate finance, commercial finance, asset based finance, invoice discounting, cashflow, hardmoney, cash flow, assets, bankrate.com, bankrate, mortgage rates, mortgage, mortgages, rate, rates, interest rates, interest foreclosure, borrower, refinancing, Subprime, private individuals, traditional, loans, brokers, interest rate, Mortgage, private, foreclosure, fees, credit problems, income, verify, hard money, loans, lenders, hard money funding, private hard money lender